A tökéletes tetőfedés

2017. 04. 27. 16:22

Most tekintsük át, hogy milyen széles a választék áll a rendelkezésünkre, amikor a tetőnket fedő építőanyag kiválasztásáról van szó. Nagyon sok tényező befolyásolja a döntésünket. Ilyenek az esztétikai és a praktikusaggi szempontok is.  A következőkben nézzük meg, hogy milyen információk segítik a megfelelő tetőfedő anyagunk kiválasztása és beépítése során.

Tető nélkül nincs ház, ez nem is kell senkinek magyarázni.

Azonban nem csak funkcionalitás szempontjából, hanem kinézet alapján meghatározható a tető, vagyis alapjaiban dönti, el hogyan is nézzen ki a házunk. Léteznek azonban örökszabályok, például ha a klasszikus megjelenést szeretnénk, érdemes lehet a jól beállt égetett kerámia vagy a betoncserép mellet döntenünk. Bonyolítja a helyzetünket, hogy ma már több féle tetőfedő anyag közül is választhatunk. Jelentős része a megszokott klasszikus megjelenési formában is hozzáférhető.

A gyártók nagymértéken szélesítik palettájukat forma- és színválasztékban egyaránt. Ebben az ügyben építészünk kulcsszerephez jut, bár a végső tetőfedő anyag designjét mi mondjuk meg. Érdemez azonban tudni, hogy a tetőfedő anyagokat típus szerint csoportosítjuk, vagyis megkülönböztetünk: pikkelyes, táblás és kévefedéseket. Az előbbiek közé a már említett kerámia-és betoncserép, valamint a pala és a zsindelyfedések.

Ezek terméseztessen, már teljesen más összhatást keltenek, mint a táblás típusú, vagy más különféle anyagú hullámlemez fedések és fémlemezes fedések. Fontos, hogy ne csak termékfotókon, hanem a valóságban is megszemléljük az általunk választott anyagokat. A megépült épületeken, szakvásárokon és a kereskedésben is használjuk ki a lehetőségeket és tanulmányozzuk alaposan a szóban jöhető anyagokat.

Mennyire legyen meredek a tetőnk?

A lapos tetők az egyik legkarakteresebb formák közé tartozik, azonban annyira speciális a téma, hogy itt most beszélünk róla részletesebben.  A hajlásszög azonban ezenfelül is kritikus kérdés, hiszen nem mindegy, hogy alacsony, kishajlású vagy magas tetőnk van. Alacsony hajlású tetőre (0-5 fokos hajlásszögű) például nem kerülhet cserépfedés, a kishajlású tetők esetében pedig fokozottan ügyelni kell a vízzárásra, mert értelemszerűen minél laposabb a tetőnk, annál nehezebben folyik le róla a nedvesség.