Házunk megjelenését legnagyobb mértékben a tetőnk határozza meg?

2017. 04. 18. 08:14

Amellett, hogy esztétikai szerepe is van ennyire nagy, még igen komoly feladatot is betölt ez az elem: védi a házat az időjárási hatások elől. Óvja az eső, továbbá a rendkívül komoly igénybevételt jelentő hó és szél, illetve a napsugárzás hatásaitól. Mindemellett napjainkban jó eséllyel - tetőtér formájában - teljes értékű lakótér is található alatta, ráadásul a megújuló energiaforrások használatának örvendetes elterjedésével elhelyezhetünk rajta napelemeket és napkollektorokat is.

Évezredes klasszikus: az égetett kerámia tetőcserép

 
Magyarországon az egyik legelterjedtebb tetőfedő anyag, klasszikus, elegáns és esztétikus megjelenéssel. Természetes anyaga könnyen hozzáférhető, hisz ez az anyag az egész földön megtalálható, környezetbarát az előállítása, és bontása után sem keletkezik veszélyes hulladék, sőt, akár újrahasznosítható is. Masszív, az időjárási elemeknek ellenálló, fagyálló és légáteresztő anyag, hőtechnikai tulajdonságai kedvezőek és nagyon tartós is.

Ma már óriási színválasztékban rendelkezésünkre áll, és mivel a pikkelyszerű fedések közé tartozik, a sok apró elemből való összerakásnak köszönhetően bonyolultabb formákat is gond nélkül fedhetünk vele, ráadásul gazdaságosan és gyorsan.

A megfelelő vízzáráshoz azonban fontos, hogy precíz, pontos munkával, tökéletesen illeszkedő hornyokkal kerüljön a tetőre. Itt nagy szerepet játszik az ács, aki készítő a tetőszerkezetet. Itthon valószínűleg először a hódfarkú cserép jut eszünkbe ezen a téren, azonban a kerámia tetőcserépnek még számos további megjelenési formája létezik, mint amilyen például a mediterrán hangulatot árasztó barát-apáca fedés. A kerámiacserép hátrányai közé tartozik a nagy nedvszívó képesség, továbbá az is, hogy törékeny.
 
Tegyünk Betont a háztetőnkre!
 
Sok évezredes múltra visszatekintő beton, diadalútját már korábban bemutattuk, a betoncserép is igen közkedvelt és figyelemfelkeltő építőanyag. A sablonban készült építőanyagok formája igen változatos lehet, színezésének szintén csak a gyártók illetve a megrendelők fantáziája szab határt. A betoncserép rendkívül strapabíró, kopásálló, masszív és az elemeknek ellenálló építőanyag, amely nehezen törik. A hátránya az, hogy nehezebb, mint a sima égetett kerámia cserép és emiatt az ács által készített tetőszerkezetnek is strapabíróbbak kell lennie.