Ha itt az ideje a tető felújításának

2017. 04. 11. 15:10

Házunk tetejét folyamatosan érik a környezeti hatások, így az idők folyamán óhatatlanul felmerül a tetőfelújítás kérdése is. Habár a jól megépített tető mondhatjuk, hogy örökéletű, azonban kisebb reparálások még itt is előfordulhatnak, egy idősebb vagy egy rosszabb állapotban lévő szerkezetnél pedig akár egy új tetőre is szükség lehet. Nem pénztárca kímélő tételről van szó, ezért nem árt tisztában lennünk a folyamattal, esetleges buktatóival, mielőtt belevágunk!


Felújítás előtt érdemes figyelembe venni a következőket: A felújításnak számos okai lehetnek. Lehet, csak csúnyának találjuk a régi fedőanyagunkat, de régebbi, vagy kevésbé jó minőségű tetőnél elképzelhető a teljes, akár a fedélszerkezetet is magába foglaló felújítás. Ehhez szükségünk lehet: tetőfedő, ács és bádogos szakember munkájára is– az építkezésben részt vevő szakemberekről és feladatkörükről itt írtunk részletesen.
 

Első lépés a tetőfelújítás során a felmérés


Elemezni, vizsgálni, felmérni: a precíz előkészítés elengedhetetlen feltétele a sikernek. Ha régebbi is a háztetőnk, érdemes elgondolkodni a felújításon, feltéve, hogy a fedélszék - a tetőhéjazatának alátámasztására szolgáló szerkezet – még menthető. Viszont az is szóba jöhet, hogy sajnos teljesen eltávolítjuk a régi tetőhéjalást, és teljesen új tetőt készítettünk a helyére.

Mindig meg kell alapítani, hogy a fedélszék milyen állapotban van, ugyan az egyes héjazatok négyzetméter súlya között nincs különbség, az időjárási terhek (hóteher, szélteher) pedig ugyan úgy hatnak a tetőkre, így szerkezeti megerősítés, és a tetősík kiegyenesítése a legtöbb esetben szükséges lehet. Ilyenkor a fedélszék állapotát is meg kell vizsgálnunk, mert annak majd el kell bírnia a rákerülő új héjazatot. Elképzelhető, hogy egyes elemei megsérültek, ilyenkor ezeket is cserélni kell. A lécezés szintén cserélhető.

Tető utólagos szigetelése
 

Régebbi házaknál jó eséllyel felmerülhet a szerkezet utólagos hőszigetelésének igénye is. Ha a tetőtér nincs beépítve, és nem is tervezünk annak beépítését, akkor csak a padlásfödémet kell leszigetelnünk. Ez jó hír, mert viszonylag egyszerű és nem is kell érte olyan borsos árat fizetni, ráadásul egy nagy felületű lehűlő felületet szüntetünk meg, így igen költséghatékony a fűtésszámlát illetőleg.