Hogy hőszigeteljük a tetőt

2017. 04. 04. 14:44

Ha olyan lakásban szeretnénk élni, amely maximálisan védve van az eső, szél és egyéb környezeti hatásoktól és komfortos is, akkor elengedhetetlen, hogy jó minőségű és megbízható, masszív tetőnk legyen, ami a lehető legjobb hőszigetelést biztosítja. Új épület építésekor elvárás, hogy az épület profin legyen hőszigetelve, régi épületnél pedig a felújításkor kerül sor arra, hogy ezt szükség esetén kivitelezzük.

Hol szigeteljünk igazán?

A háztetőn keresztül komoly mennyiségű hő képes elszökni, így annak szigetelése egy korszerű, energiatakarékos családi otthon esetében elengedhetetlen. Egy épület hőszigetelésén még ma is sokszor csak a homlokzati szigetelést értik, pedig a padlásfödém-, illetve a tetőfelület is épp olyan fontos – hiszen ezek is nagy részét képezik a ház teljes lehűlő felületének, és mivel a meleg levegő felfelé száll, a legnagyobb hő veszteség ezeken a szerkezeteken keresztül keletkezik.

A hőszigetelés amellett, hogy pénztárcakímélő, hiszen csökkenti a fűtési költségünket, környezetkímélő is. Annak köszönhetően, hogy kevesebb energiát fogyasztunk, a szennyezés és a szén-dioxid-kibocsátás is csökken. Gondoskodik a kellemes belső klímáról és a jó közérzetről, sőt, a szerkezeti károk és penészedés megelőzéséről is (ami például a hőhidak következménye lehet), ezzel növelve a szerkezetek élettartamát.

A felmérések szerint a jól hőszigetelt tetővel akár az épület teljes energiafogyasztásának kb. a negyedét is megspórolhatjuk. Így még a téli lehűlés mellett a nyári kánikulában sem kell megsülnünk a tető alatt.

Hőszigetelés a padlásfödémen

Hogy a tetőteret szeretnénk lakótérként használni, a padlásfödémet érdemes hőszigetelni. Mivel egyszerűen kivitelezhető, akár saját kezűleg is – így nem csak költséghatékony, de gyorsan meg is térül az ára. A hőszigetelő anyagot elhelyezhetjük egyszerűen a padlásfödémen, a vízszintes lefektetés esetén nincs szükség különösebb rögzítésre sem.

Tipp: nem lépésálló szigetelőanyag esetén a járóréteg kialakítására is gondolnunk kell. Utóbbit többféleképpen is kialakíthatjuk: amennyiben csak a kéményt, tetőkibúvót stb. szeretnénk megközelíteni, elegendő az ezekhez vezető közlekedési útvonal kiépítése, komolyabb igénybevétel (pl. tárolás) esetén azonban járóréteget is ki kell alakítanunk.