Mostanra készült el családi házunk ácsszerkezete

2017. 04. 12. 14:44

Mostanra készült el családi házunk ácsszerkezete, ami nagyon nagy rész a komplett építésből, mivel a felső szint teljes mértékben faszerkezetből készült. Tulajdonképpen a koszorútól egy könnyűszerkezetes ház kerül a hagyományos tégla falazatra. Ennek számos oka van.

Részben az, hogy sokkal költséghatékonyabb ez a módszer, mint a tégla szerkezet. Másik oka viszont a sebesség. Sokkal gyorsabban elkészül, mint a tégla szerkezetű társai, nem használ vizes technologíátt éppen ezért is nincs száradási idő, amely szintén lerövidíti a kivitelezés időtartalmát. Számomra ez a rész volt a legérdekesebb és legizgalmasabb.

Amúgy szerintem az ács kifejezetten menő szakma. Természetesen ezt a fázist is megbeszéléssel, kezdtük.

Volt pár kérdése a kivitelezőnek és volt pár kérésünk nekünk is. Ilyenek voltak a beépítendő tetőablakok helyei, gyalult/látszó szerkezeti elemek. Az egész nem volt nagy feladat, de érdemes volt rászánni pár órát. Persze menet közben is folyamatosan tartottuk a kapcsolatot a kivitelezővel.

A szerkezet kivitelezése nagyjából 4-5 munkanap volt. Az időjárási viszonyok miatt azért rá lehetett számolni egy-két hetet, de a kivitelező tartotta azt, amit ígért, hogy elkészül mára. Első körben a kőművesek ténykedtek az építési területen, akik a betonkoszorúra leterítették a vízszigetelést majd menetes szárakat helyeztek el.

Ezen munkálatok elkészülése után kezdődhetett meg az ácsmunka.

Helyükre kerültek a mestergerendák és az azokat alátámasztó oszlopok is majd ezek után a talpgerendák. A következő nap egy nagy meglepetés volt számomra mert nagyot haladott előre a munka. Elkészült a térdfal, a talpszelemenek, a tetőtéri oszlopok és bekötések és még a szarufákat is elkezdték felrakni. Őszintén szólva azt hittem ennél lassabban fog menni a dolog. Minden alkalommal élmény volt kimenni és látni a ház fejlődését.

Az ezt követő napon már felkerültek a szarufák és az elkészült fogópárok is. Ezt követően elkezdődött a tetőfedés is. Pár napon belül elkészültek az ácsmunkákkal és ezek után jöhetett a belső szerkezet kialakítása is.