Pár tipp a 21 századi tetőfedéshez

2017. 04. 25. 09:36

A jó tetőfedés nem létezhet megfelelő tartószerkezetek nélkül.

Ez a tartószerkezet a magas tetőknél az úgynevezett fedélszék, amelyről talán sokaknak a ma még mindig a hagyományos, ács által készített faszerkezet képe jelenik meg előtte. Valóban, ez egy nagyon jól bevált konstrukció bizonyos esetekben, például a 6 méter alatti távolságok áthidalására, még teljes mértékben megfelelő megoldás. Azonban a technológiai fejlődés  nem állt meg, így a hagyományos fedélszékeken túl ma már egyéb, modern szerkezeti megoldások közül is választhatunk.

A következőkben adunk négy tippet azoknak, akik szeretnének igazán korszerű megoldásokat látni a tetőfedés alatt is!


Ezen szerkezetek a mérnöki tervezőasztalokon készülnek, ezért a mérnöki fedélszerkezeteknek is nevezik őket. Röviden arról beszélünk, hogy a tető tartószerkezetét előre készítik el, így a helyszínen igen gyorsan lehet beépíteni a házba. A tartók rácsos tartók szeglemezekkel (a fába bevert tüskékkel ellátott felületű kapcsolóelemekkel) vagy szegező lemezekkel (fémlemez, amelyen át beverik a szeget a fába) összekapcsolt faelemekből készülnek, és háromszög alakot formálnak.

Az igen gyors szerelési folyamatnak köszönhetően az elemekből akár egy nap alatt elkészíthetjük egy családi ház fedélszékezettét, és ami szintén elég jól hangzik, hogy az előre tervezésnek köszönhetően nincs túlméretezés, vagyis maximálisan anyag- (és költség) takarékos megoldás is. Valódi nehézsúlyú bajnokok, a mérnöki teljesítmény csúcsai, hiszen olyan faszerkezetekről beszélünk, amelyek nagy távolságot képesek áthidalni.

Azonban érdemes fontolóra venni akkor is az alkalmazásukat, ha szerényebbek a céljaink, az extrémitásokat kerülve a családi otthonunkra szánjuk a tetőt. Hosszában toldott faelemekből álló, nagy teherbírású szerkezetről beszélünk, azt viszont érdemes tudni, hogy high-tech ára a költségekben is megmutatkozik, és nagyon pontos és szakszerű kivitelezést igényel. Leginkább a gyorsszerkezetű házaknál találkozhatunk ilyen a megoldással, ahol a fal és a tető szerkezete is fémvázas.

Az acélszerkezetnek számos előnyei vannak, ezek közé beletartozik, hogy nagy teherbírása miatt vékonyabb keresztmetszetű elemekkel készülhet, anyaga homogén, élettartama hosszú, és 100%-ban újrahasznosítható. Az acélból készült szerkezetnek jó a földrengésállósága, és precíz szerelést tesz lehetővé.