Szüntessünk meg tetőnk beázását megfelelő ácsmunkással!

2017. 04. 24. 12:49

A szakértelem itt is mind bármilyen más téren is nagyon fontos. Egy jó tetőfedő munkája akár életünk végéig kiszolgál minket.

A beázás oka lehet kisebb sérülés, de akár komolyabb szerkezeti hiba is. Ha ilyen sérülést tapasztalunk, érdemes minél előbb felvenni a kapcsolatot egy áccsal, hogy megelőzzük a szerkezet komolyabb károsodását. A tetőhéjalás sérült vagy elmozdult elemének cseréje nem túl bonyolult munka, de a tetőnk felületének akár egy nagyobb részét is javítanunk kell.

Sajnos az egyre komolyabb időjárási hatások miatt kisebb sérülések még a jól szakképzett ács által megépített tetőnél is előfordulhatnak, azonban egy korszerűen megépített tetőrendszernél már alap, hogy a gyártók maximálisan teljes mértékben odafigyelnek a viharkárok elleni védekezésre is. A Bramac tetőrendszerek esetében például Európa egyik legnagyobb szélcsatornájában tesztelik a fedést, és a betoncserepek viharállósága kiemelkedő a többi közül.

A tetőfelújítások nagy része az időjárás által okozta beázás végett válik szükségessé.

Elsősorban a megfelelő héjazati anyag kiválasztása, amit a tető hajlásszöge is elég jelentős mértékben befolyásol. A tetőterek beépítés esetén a legjobb megoldás, ha páraáteresztő fóliát választunk, alacsonyabb hajlásszögnél jobb vízáróságú alátét héjazatra van szükség, gondolnunk kell arra is, hogy a faanyag védő szerek hatásainak is ellenálló, szélzáró vagy hő reflektáló hatású tetőfólia választására is.

A tetőfóliának egy másodlagos védelmet kell nyújtania, mivel a cserépfedések nem vízhatlanok, a nyílásain keresztül valamennyi csapadék átjut. A megfelelően megválasztott tetőfólia viszont kizárja, hogy az alatta levő szerkezeteket, amelyek a nedvességre érzékenyek: fa, hőszigetelés, illetve a lakótér maga, kapjanak akár egy csepp nedvességet is. Szóval, ha a tetőnk gyakran beázik, érdemes azonnal megszüntetni egy szakszerű felújítással melyet egy szakképzett ács vagy tetőfedő végez.

Az esztétikai felújítás sem maradhat el.

Az is előfordulhat, hogy a régi tetőnk már egyszerűen kiment a divatból, nem tetszik, a színe vagy csak ki szeretnénk cserélni egy újra. A teljes tetőfedés cseréjének a lehetősége is fent áll, de ahhoz érdemes átvizsgálni a fedélszék és az alátétszerkezet, hogy megfelelő állapotban van-e, továbbá arra is gondolnunk kell, hogy a tetőnek teljes mértékben összehangolt rendszerként kell működnie.