Tető és tető között is van különbség.

2017. 04. 19. 10:38

Nyereg vagy sátor, lapos vagy magas, esetleg kishajlású tető?

Tagadhatatlan, hogy házunk kinézetét egy szép tető koronázza meg igazán. Nem könnyű azonban választani a rengeteg variációs lehetőségek között, amikkel szembetaláljuk magunkat, amikor elérkezik az idő, hogy döntsünk, hogy milyen tető és tetőfedő anyag védje a ház tetejét.

Házunk tetejének a dőlésszögét a ház stílusa határozza meg, ezért már a tervezés első pillanataiban érdemes tudni, hogy milyen tetőt képzeltünk el házunkra. Utána pedig még fenn áll a kérdés, hogy milyen cserepekkel, vagy más rendszerelemekkel borítsuk azt.  

A tető hajlásszöge azt jelöli, hogy a vízszinteshez képest milyen szöget zár be a tető. Aki kedveli a minimalista, tiszta, kubista formákat, valószínűleg a lapos tetők rajongója. Ez a definició a csaknem vízszintes tetőket takarja. Nagy előnye ennek a megoldásnak a letisztult jelleg mellett, hogy tetőteraszt is kialakíthatunk, rajta ha szeretnénk. Azonban a lapos tetők rendkívül gondos, szakszerű készítést igényelnek energetikai és élettartam szempontjából, bár ez természetesen a többi tetőmegoldásnál is így van. Így elengedhetetlen a meglelő minőségű ácsmunka.

Az alacsony (0-5 fok) hajlásszögű tartományban nem lehetséges a cserép héjalás alkalmazása.

Elegáns és napjainkban divatos megjelenést mutatnak a kishajlású tetők (5-16 fok), amelyek jól illeszkednek például a mediterrán stílushoz, azonban sajnos nem alakíthatunk ki a magas tetőkhöz hasonló nagy mértető padlásteret. Az ennél meredekebb tetők a magas tetők, amelyek például a klasszikus házakat is jellemzik.

Ha nagyon tájékozottak szeretnénk lenni a témában, akkor még megjegyezhetjük, hogy a magas tetőket is csoportokra oszthatjuk: közepes (45 fokos szögűnél kisebb) és meredek hajlásszögű tetőkre. A magas tetők egyik nagy előnye, hogy az alattuk lévő teret tetőtér-beépítés formájában szintén hasznosíthatjuk lakótérként. Ehhez kérjük ács segítségét. Ma már nemcsak fából, hanem fémből és vasbetonból is kialakítanak ilyen szerkezeteket.

Amennyiben a tetőtér élettér, ne felejtkezzünk el a tető megfelelő szigeteléséről sem, ezzel jelentősen csökkenthetjük a havi fűtésre kiadott költségeinket. Nem beszélve a tetőszigetelést is védő alátéthéjazat páraáteresztő képességéről, amely megakadályozhatja a vizesedést és a penészedést.