Tetőjavítás szakszerűen

2017. 05. 05. 08:16

A tető hibájának az okát mindenképp fel kell tárnunk, és elhárítanunk.

Érdemes ilyenkor felkeresni egy ácsot. A biztosítók általában a szerződésben kötnek olyan kikötéseket, amelynek értelmében az ismételt káresemény után nem fizetnek. Társas házakban sajnos lehetnek bonyodalmak a nem eggyűt működő szomszédokkal. Azonban meg kell értenünk, hogy az ilyen hibák javítása mindnyájunk érdeke.

Ha kell, kérjük a közös képviselőnk segítségét.

Az egyik legnagyobb, kihívás, amelyet a tetőnek állnia kell az az időjárási tényezők. Sajnos sokszor előfordul, hogy ennek nem tud teljes mértékben eleget tenni. Főleg a régi tetőszerkezeteknél szokott előfordulni, hogy az nem áll teljes mértékben ellen az egyre hevesebb viharoknak. Az idősebb házak tetejét éppen ezért érdemes tetőfedővel vagy áccsal megnézetni, és ha van rá elég pénzünk, akkor megcsináltatni vagy kicseréltetni is érdemes.

Az újabb házak esetén elég csak a meghibásodás helyi javítását elvégezné. A lapos tetők esetében különösen gyakran fenyegeti a beázás esélye a rossz tetőfedésnek vagy szigetelő anyagnak köszönhetően, illetve a vízelvezető rendszer bármely meghibásodás ehhez vezethet.

Magas tetők esetében sem zárhatjuk ki a beázás problémáját sem. Ahogy említettük természetesen a régi, és kevésbé korszerű szerkezeteknél nagyobb eséllyel fordul elő ez hiba. A hiba oka egyébként lehet egyszerűen egy elmozdult tetőhéjaló elem vagy egy sérült csatorna éppúgy, mint a tetőszigetelés károsodása. Ennek megállapítása a tetőfedő szakember dolga, és ő ad tájékoztatást a javítással kapcsolatban is.

Régi tető reparálása ma már számos korszerű módszer lehetséges, így akkor sem feltétlen kell kétségbeesnünk, ha valóban ez válik szükségessé.

Arról, hogy napjaink egyre hevesebb időjárási viszontagságai ellen hogyan védekezhetünk, illetve hogyan tehetjük igazán strapabíróvá a tetőszerkezetet, következő posztjainkban lesz szó.  A beázás sajnos lehet oly nagymértékű, amely életveszélyes károkat is okozhat. Ezalatt azt értjük, hogy például szerkezetileg is olyan mértékben károsodik a födém, hogy veszélyessé válik!

A szemmel látható behajlás azt jelenti, hogy azonnal menekülőre kell fognunk, mert a födém akár le is szakadhat! Ilyen esetek fordulhatnak elő például hagyományos fa vagy nádszerkezetes födém elázásakor, de a vályogházakra is életveszélyt jelent a nedvesség.