Vajon mi kellhet az örök életű tetőhöz?

2017. 04. 27. 16:27

A házunkon a tető a leglátványosabb, kívülről is szembetűnő része a tetőfedés (tetőhéjalás).

Azonban a komplex rendszerről, a házunk egyik legkomolyabb időjárási igényeinek kitett legösszetettebb épületszerkezetről beszélünk. Ezért éppen a fedés alatt egy nagyon jól összetett tetőszerkezet rejtőzik, melynek elemei úgy dolgoznak együtt akár egy összetett zenekar. Ellenkező esetben nem hamis hangokkal, hanem beázással, szélkárral és más kellemetlen következményekkel szembesülhetünk.

Most nézzük meg, hogy mire is van szükségünk ahhoz, hogy egy jól működő, az igénybevételeknek ellenálló és tartós tető kerüljön házunkra.

A következőkben az alacsony és kishajlású, valamint a magas tetőkre összpontosítunk. A tetőhéjalás, a tetőszerkezetünkkel és a tetőformánkkal szorosan összefüggő és egymásra ható tényezők, azaz egy adott tetőfedő anyag csak az ahhoz illeszkedő szerkezeti kialakítású tetőre kerülhet. Így a tetőnk zavartalan működése csak akkor garantált a számunka, ha rendszerint gondolkozunk, ahol az egy elemek egymással kompatibilisek.

A tető csontváza: a fedélszék

A tetőformáknak csak a képzelet szabhat határt. De milyen a fedélszék van a látványos formák alatt? Nos, ez a fedélszerkezet, amely esetében napjaink családi házainál még mindig a fa alapanyag a legnépszerűbb, amelyből ácsolt tetőszerkezet készül. A fedélszékek kialakítása már önmagában igen változatos lehet.

A régi idők ácsai csodálatos tárházat alakítottak ki az úgynevezett fakötéseknek. A fedélszékek a típusát az alaprajz, fesztáv és még nagyon sok más tényező befolyásolja. Az ácsolt fedélszékek mellet ma már számos anyagból készülhet a tető: könnyűszerkezetes házaknál fém, illetve rétegelt ragasztott tartókból áll, továbbá vasbeton anyagú tetőszerkezet is szóba jöhet.

A tetőnk vázszerkezetének számos más része lehet, mint a támasztó rudak és a viharléc, és szerves része a tetőhéjazat fogadására szolgáló lécezés vagy deszkázat továbbá a tetőfóliát rögzítő és átszellőzést biztosító ellenlécek. Ha belegondolunk abba, hogy, mekkora csapadékmennyiség éri a tetőnket, akkor beláthatjuk, hogy a tetőfóliára nagyon nagy felelősség hárul.